Pohjois-Savon hyvinvointialue on panostanut vahvasti toiminnanohjauksen kehittämiseen, ja OmaSavo-alusta on yksi merkittävä askel kohti sujuvampia palveluprosesseja. Tämä on tärkeää, sillä digitaalisten ratkaisujen avulla voimme tehostaa resurssien käyttöä ja parantaa asiakkaiden palvelukokemusta. Pelkkä toiminnanohjaus ei kuitenkaan riitä, jos haluamme aidosti parantaa hoidon vaikuttavuutta ja saada aikaan säästöjä.
OmaSavo-alustan käyttöönotto on parantanut potilaiden asiointikokemusta ja tuonut läpinäkyvyyttä hoitopolkuihin. Sen avulla voidaan hallita ajanvarauksia, seurata lähetteitä ja viestiä terveydenhuollon ammattilaisten kanssa. Tämä on askel oikeaan suuntaan – palveluiden pitää olla helposti saatavilla ja selkeitä niin potilaille kuin ammattilaisillekin.
Erityisesti sähköisten asiointipalveluiden ja digipolkujen käyttöönotto on mahdollistanut nopeampaa hoitoon pääsyä, mikä vähentää turhaa odottelua ja parantaa potilastyytyväisyyttä. Näitä ratkaisuja tarvitaan lisää, ja Pohjois-Savon hyvinvointialue on tehnyt tässä hyvää työtä.
Vaikka toiminnanohjaus on tärkeää, se yksin ei riitä hoidon vaikuttavuuden parantamiseen. Nyt keskitymme siihen, miten ihmiset liikkuvat järjestelmässä – miten lähetteet kulkevat, kuinka nopeasti ajat saadaan varattua ja miten tieto liikkuu eri toimijoiden välillä. Kuka varmistaa, että ihminen saa oikeanlaista ja oikea-aikaista hoitoa?
Hoidonohjauksella tarkoitetaan sitä, että ihmisen terveyttä seurataan kokonaisuutena ja hoito ohjataan aktiivisesti oikeisiin palveluihin – sen perusteella, mitä hänen terveydentilansa vaatii. Tässä on Pohjois-Savon suurin haaste: meillä ei vielä ole kattavaa, järjestelmällistä tapaa ohjata hoitoa yksilöllisesti ja ennakoivasti.
OmaSavo on Mehiläisen kehittämä alusta, joka on hyvä toiminnanohjauksen työväline, mutta se ei ole suunniteltu aidosti tukemaan hoidonohjausta ja yksilöllistä, pitkäjänteistä terveyden seurantaa. Se on enemmänkin asiakkuudenhallinnan järjestelmä kuin terveydenhallinnan työkalu
Tilanne herättää meidät esittämään kysymyksiä:
● Ohjaako järjestelmämme ihmisiä aidosti ennaltaehkäiseviin ja vaikuttaviin hoitotoimenpiteisiin?
● Onko meillä käytössä pitkäaikainen terveystieto, joka auttaa tunnistamaan hoidon tarpeet ajoissa?
● Tuemmeko ihmisiä itse seuraamaan terveyttään ja tekemään parempia valintoja?
Tällä hetkellä vastaus on ei. Jos haluamme aidosti parantaa hoidon vaikuttavuutta ja saada säästöjä aikaan, meidän on otettava käyttöön hoidonohjauksen ratkaisuja, jotka tukevat sekä ammattilaisia että kansalaisia.
Jotta Pohjois-Savo voi saavuttaa tehokkaamman, vaikuttavamman ja kestävämmän terveydenhuollon, meidän on laajennettava katsetta toiminnanohjauksesta hoidonohjaukseen
1. Otettava käyttöön digitaalisia ratkaisuja, jotka mahdollistavat yksilön terveyden pitkäaikaisen seurannan
2. Hyödynnettävä dataa paremmin riskiryhmien tunnistamiseen ja ennakoivaan hoitoon
3. Varmistettava, että terveydenhuollon ammattilaisilla on reaaliaikainen ja kattava näkymä potilaiden terveydentilaan
4. Kohdennettava palvelut niin, että ne vähentävät päivystystarvetta ja raskaita hoitotoimenpiteitä
os haluamme Pohjois-Savossa parantaa hoidon vaikuttavuutta ja saavuttaa todellisia säästöjä, meidän on siirryttävä toiminnanohjauksesta hoidonohjaukseen.
Olen mukana aluevaaleissa, koska haluan tuoda terveyden vaikuttavuuden ja ennaltaehkäisyn osaksi hyvinvointialueen strategiaa. Nyt on aika tehdä päätöksiä, jotka varmistavat kestävän ja tehokkaan terveydenhuollon tulevaisuuden Pohjois-Savossa.